Πορταριά – Ένα βουνό, τέσσερα χωριά, δεκάδες επιλογές : Ταξίδι

Πορταριά – Ένα βουνό, τέσσερα χωριά, δεκάδες επιλογές : Ταξίδι


Η Πορταριά αποτελεί ένα από τα ομορφότερα και πιο παραδοσιακά χωριά της Κεντρικής Ελλάδας. Το φυσικό τοπίο της, οι δροσερές πηγές, τα παραδοσιακά αρχοντικά και τα γραφικά καλντερίμια της, την καθιστούν μια από τις λίγες περιοχές που αποπνέουν ουσιαστική γαλήνη και ηρεμία.

 

Τοποθεσία: Βρίσκεται σε υψόμετρο 650μ. στο Πήλιο και απέχει μόλις 13χλμ. από το Βόλο. Για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, το χιονοδρομικό κέντρο στις Αγριόλευκες βρίσκεται λίγο έξω από την Πορταριά.

 

Η κεντρική πλατεία της Πορταριάς.

 

Ο Δήμος αποτελείται από τέσσερα χωριά: την Πορταριά (φημίζεται για τα πλατάνια και τα άφθονα νερά), την Άλλη Μεριά (ένας νεότερος παραδοσιακός οικισμό με εξαιρετική θέα στο Βόλο), τις Σταγιάτες (με την πηγή των πεντακάθαρων νερών και την παράδοση στα νόστιμα λουκάνικα) και το Κατηχώρι (φημίζεται για το κρασί και το τσίπουρο και την αμφιθεατρική διάταξη των σπιτιών του).

 

Πορταριά - Ένα βουνό, τέσσερα χωριά, δεκάδες επιλογές : ΤαξίδιΤο Χιονοδρομικό Κέντρο Πορταριάς Πηλίου απέχει 12χλμ από την Πορταριά.

Στην Πορταριά, αξίζει να επισκεφθείτε την Πηγή Μάνας με την πλακόστρωτη πλατεία της, την Πλατεία Αδάμενας που αποτελεί ιδανικό μέρος αναψυχής αλλά και την κεντρική Πλατεία «Μελίνας Μερκούρη» όπου βρίσκονται τα περισσότερα ξενοδοχεία και οι ταβέρνες.

 

Στην Άλλη Μεριά ακολουθείστε τον ανηφορικό δρόμο που την ενώνει με το Βόλο, ο οποίος οδηγεί στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία, με τη μαγευτική θέα και τον υπεραιωνόβιο πλάτανο. Δίπλα βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου με τη μαρμάρινη βρύση. Περπατώντας τα λιθόστρωτα δρομάκια του χωριού θα βρεθείτε στο φούρνο του Βελέντζα και θα δείτε τις 9 περίφημες τοιχογραφίες του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, που έζησε εδώ ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του. Καθίστε και δοκιμάστε τους μεζέδες σε μία από τις ταβέρνες του χωριού.

 

Πορταριά - Ένα βουνό, τέσσερα χωριά, δεκάδες επιλογές : ΤαξίδιΣταγιάτες

 

Στην κεντρική πλατεία του χωριού Σταγιάτες βρίσκεται μια παραδοσιακή βρύση, η οποία χτίστηκε επί τουρκοκρατίας και επάνω της είναι τοποθετημένη μια πλάκα με την επιγραφή κάποιου Τούρκου, όπως αναφέρουν οι παλιοί, στην οποία, ο ίδιος ο Τούρκος, γράφει ότι η άρρωστη γυναίκα του γιατρεύτηκε από τα γάργαρα νερά της.

 

Πορταριά - Ένα βουνό, τέσσερα χωριά, δεκάδες επιλογές : Ταξίδι

Κατηχώρι

 

Το Κατηχώρι πέρα από το φυσικό του περιβάλλον αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες χάρη στις τέσσερις εκκλησίες του που βρίσκονται μέσα στο χωριό (Παναγία, Αγ. Απόστολοι, Αγ. Αθανάσιος, Αγ. Παρασκευή), αλλά και τα εξωκλήσια, απομεινάρια βυζαντινών μοναστηριών. Ένα από τα Μουσειακά μνημεία είναι το Δημοτικό Ελαιοτριβείο που έχει διαμορφωθεί σε μουσείο, το οποίο διατηρεί τον παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας του με όλα τα μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν από τον 19°αιώνα.

 

Πορταριά - Ένα βουνό, τέσσερα χωριά, δεκάδες επιλογές : ΤαξίδιΗ περίφημη ταβέρνα της Φλωρίκας, στην Πορταριά.

 

Γενικός οδηγός: www.portaria.gr

 

Για τη διαμονή σας

http://www.visitportaria.com/portaria-inns-gr.html

http://www.portaria.org/index.php?menu=2&pageid=1

http://www.portariahotel.gr/index_gr.html

http://www.palladio.gr/

 

Για φαγητό

http://www.floricas.gr/2/index.php?lang=el

Supply website link

IOANNIS DIVRAMIS

http://zortal.gr

Γεια σας ειμαι ο Ιωάννης Διβράμης και είμαι ο διαχειριστής του <a href="https://larissaonweb.gr">larissaonweb.gr</a> Έχω σπουδάσει μάρκετινγκ και οικονομικά στο Λονδίνο και από το 2000 ξεκίνησα με την κατασκευή ιστοσελίδων, την προώθηση ιστοσελίδων και το SEO στο ίντερνετ.